Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

 Loonse en Drunense duinen - activiteiten

Activiteiten & Fitt-Outdoor

Loonse en Drunense duinen activiteiten. Fitt-Outdoor is als gasteer van het Park zeer ervaren in het verzorgen van activiteiten voor bedrijven, scholen en particulieren. Voor de buitensport is het Nationaal park een ideaal gebied voor GPS wandelingenmountainbiken over 25 km. officiële route en voor combinatietochten per step en fiets over de fietspaden rond het park. Verder biedt de enorm grote zandbak veel vertier met volleybal en andere laagdrempelige sport– en spelactiviteiten. De natuurlijke omgeving van het park zorgt direct voor een optimale beleving.

Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot en ligt tussen Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch. Het is een groot gebied met vele verschillende toegangswegen en paadjes dat veel verschillende landschappen met zowel zand, bos en water bevat. Het Nationaal Park ontleent haar bekendheid aan het levende stuifzandencomplex in het centrale gedeelte van het gebied dat behoort tot de meest uitgestrekte van Europa.

Gastheerschap

Fitt-Outdoor is een gecertificeerd gastheer in Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen. Hiermee fungeert Fitt-Outdoor als schakel tussen het natuurgebied en de bezoekers van het park. Er is kennis in huis over het Nationaal Park, over de historie en de cultuur- en natuurwaarden. Een goede basis voor Loonse en Drunense duinen activiteiten. 

 

 

 Populaire 'Loonse en Drunense duinen activiteiten' voor uw doelgroep:


Bedrijven

Scholen

Particulieren


Loonse en Drunense duinen - Activiteiten
Fitt-Outdoor heeft, in samenspraak met Natuurmonumenten, de mogelijkheid om activiteiten te organiseren in het duinzand van het Nationaal Park. De instructeurs nemen je mee het bijzondere stuifzandlandschap in en begeleiden de groep bij laagdrempelige, gezellige en vaak hilarische activiteiten in de Loonse en Drunense duinen. 


GPS wandelingen

Beleef de natuur met één van onze interactieve gps wandelingen! Tijdens de gps wandelingen loop je een mooie route door Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen en ga je onderweg op zoek naar antwoorden voor de foto puzzel opdrachten. De routes starten vanuit diverse horeca gelegenheden en vormen een ideale gelegenheid om met een groep zelfstandig en interactief het Nationaal Park te ontdekken.

GPS wandeling in CSI sfeer? - Kijk bij de GPS CSI Tour.
Écht de natuur beleven? - Kijk bij de GPS IVN Natuurroute.
GPS wandeling combineren met activiteiten in duinzand? - Kijk bij Sportief in de duinen.


Sport en Spel activiteiten

Samenwerken, lachen en ontspannen doe je tijdens de ludieke activiteiten die in het stuifzand georganiseerd worden. Van een ludieke estafette en een gezellig potje spijkerslaan tot een bloedfanatieke volleybalwedstrijd. Het is allemaal mogelijk direct in het duinzand van het Nationaal park.

Inspiratie opdoen? - Kijk bij teambuilding in de duinen 
 


Bekijk meer activiteiten voor uw doelgroep:


Bedrijven

Scholen

Particulieren

Mountainbiken en Fietsen in de Loonse en Drunense Duinen

Fitt-Outdoor is specialist in mountainbiken en fietsen rondom en in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Van het huren van perfect onderhouden mountainbikes of een ludieke steptocht met fotoroute; Fitt-Outdoor regelt het voordelig en professioneel voor u.

Kijk bij de activiteiten voor meer informatie en mogelijkheden.

Verhuur
Op drie punten rondom het nationaal park kunt u mountainbikes, steps, bikesteppers en tourfietsen huren:

Mountainbikes en fietsen kunnen tevens 365 dagen per jaar op uw eigen locatie geleverd worden. Wilt u onder professionele begeleiding op pad, dan staan onze instructeurs graag voor u klaar!

Cruisertour
Een absoluut succesnummer in het nationaal park is de Cruistertour. Op een scala aan ludieke fietsen trekt uw groep in teams langs diverse horecagelegenheden. De juiste weg vinden zij door een fotoroute en eventueel door het oplossen van allerlei gezellige opdrachten.
 
 
 

Meer informatie over de cruisertour

Fitt-Outdoor in de Loonse en Drunense Duinen

Overzichtskaart met locaties van activiteiten en horeca in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen.
 

Horeca

In en rondom Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen liggen diverse horecagelegenheden. Graag adviseren wij u in uw keuze voor een uitgangspunt van uw activiteit. Fitt-Outdoor heeft vaste verhuurpunten in Drunen en Kaatsheuvel, maar kan werken vanuit elke door u gewenste locatie. Hulp nodig met kiezen? Neem contact op! 

Herberg de Drie Linden (Drunen)

Oud Brabants café gelegen aan de Noordkant van de duinen. Specialiteit: boerenuitsmijter. Tevens een vast verhuurpunt van Fitt-Outdoor. Mogelijkheid tot het huren van mountainbikes en fietsen. 

Brasserie het Genieten (Kaatsheuvel)

Een gezellige Brasserie, het Grand Café, een terras met speeltuin binnen en buiten maken het een geschikte plek voor heel het gezin. Direct aan Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen gelegen. Tevens een vast verhuurpunt van Fitt-Outdoor. Mogelijkheid tot het huren van mountainbikes en fietsen. 

Overige locaties:

  • Brasserie Boslust, een boerderijtje uit 1800 met speeltuin en midgetgolfbaan. (Udenhout)
  • Bosch en duin, gelegen aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. Speeltuin en riante parkeerplaats aanwezig. (Udenhout)
  • De Roestelberg, gelegen in de oude bossen aan de rand van het stuifzandgebeid. (Kaatsheuvel)
  • De Rustende Jager, gelegen aan de rand van het Natuurgebied. Paarden boxen en ruime parkeerplaatsen aanwezig. (Biezenmortel)

Overnachten rondom de Loonse en Drunense duinen

Rondom Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen liggen diverse groepsaccommodaties waar Fitt-Outdoor activiteiten voor uw groep kan verzorgen. Graag adviseren wij u in uw keuze voor een locatie. U kunt daarvoor altijd vrijblijvend contact opnemen.

Groepsaccommodaties en hotels waar Fitt-Outdoor regelmatig mee samenwerkt:


De Beukenhof (Biezenmortel)

In het hart van het Brabantse land, aan de rand van de Loonse en Drunense duinen, ligt groepsaccommodatie Beukenhof. Vanuit het vroegere Capucijenenklooster is een ideale plek ontstaan voor verzorgde groepsvakanties, feesten en andere evenementen. De gemoderniseerde accommodatie beschikt over meerdere compartimenten, zodat groepen van 12 tot wel 250 personen er onderdak kunnen vinden.


De Hoge Distel (Helvoirt)

De Hoge Distel is een ruime groepsaccommodatie gelegen in de bosrijke omgeving van de Loonse en Drunense duinen. In totaal biedt de Hoge Distel ruimte aan zo’n 40 tot 50 bezoekers. 


Groepsaccommodatie Arbeid Adelt (Loon op Zand)

Arbeid - Adelt is een typische Brabantse boerderij die te splitsen is in vier gedeelten. Elke ruimte biedt plaats aan maximaal 32 personen. Zo kan deze vier sterren groepsaccommodatie onderdak bieden aan 10 tot maximaal 128 personen. Verdeeld over twee gebouwen bevinden zich in totaal 26 vierpersoons slaapkamers met wastafel, nog enkele slaapzalen, gezellige dag/recreatieruimtes met bar en vier volledig ingerichte keukens.  


De Klokkenweide (Loon op Zand)

De Klokkenweide bestaat uit een groepsaccommodatie voor maximaal 40 personen, een mini-camping, blokhutten en vakantiehuizen. De sfeervol en praktisch ingerichte blokhutten zijn ook ideaal voor groepen tot 18 personen. De locatie beschikt over draadloos internet waar de bezoekers gebruik van kunnen maken. De Klokkenweide ligt vlakbij de Efteling. 


De Schaapskooi (Drunen)

De Schaapskooi ligt aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen en bestaat uit een gezellige boerderijcamping, een appartement en een nieuwe groepsaccommodatie met 12 slaapkamrs. Het bedrijf dankt zijn naam aan de schapen die er worden gehouden. Deze grazen in het seizoen rondom de accommodatie. De schaapskooi ligt op loopafstand van De Drie Linden waar u een vast verhuurpunt voor fietsen en mountainbikes van Fitt-Outdoor vindt.


Hotel Guldenberg (Helvoirt)

Hotel Guldenberg ligt fraai gesitueerd tegen Nationaal Park “De Loonse en Drunense Duinen” aan, gunstig gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Dit voormalig Jezuïetenklooster is vandaag de dag een karakteristiek hotel met modern geoutilleerde conferentiezalen, uitgebreide culinaire arrangementen en diverse ontspanningsmogelijkheden zoals fitness en sauna. Naast bedrijfsleven groepen ook geschikt voor families en groepen. 


Meer opties voor overnachten?

Klik hier voor een overzicht van campings rondom Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen. 

Klik hier voor een overzicht van verblijfsaccommocaties rondom Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen.  

Geschiedenis van het Nationaal Park

De ijstijd
Gedurende de barre poolwinters van de laatste ijstijd waaide zand en leem uit het noordelijk gelegen Maasdal. Hierdoor ontstonden zandruggen op verschillende plaatsen in Brabant. Een zacht glooiend landschap, met afwisselend hoge zandbulten en laag gelegen leemhoudende bodems, vormde het beeld van het toenmalige landschap. Hier tussendoor kringelden vele laaglandbeekjes ook wel Ley genoemd. De dekzandrug van de Loonse en Drunense Duinen werd omringd door moerassen. 

Bewoning
Al snel werden de randzones van de huidige duinen bewoond. Toen de mens in de Middeleeuwen veel van de natte gebieden ging ontwateren en bewerken, verdroogden de hoge gronden van de zandrug. Door deze schrale en droge bodem hebben boeren zich in het verleden tot het uiterste moeten inspannen om hun gronden productief te houden. Om de zandgrond vruchtbaar te maken werd deze op diverse manieren bemest, maar deze methode bleek funest te zijn voor de kwetsbare omgeving.

Zandley
Het stuivende zand heeft er ook voor gezorgd dat er een totaal ander landschap kon ontstaan. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat de bedding van het riviertje de Zandley aan het einde van de laatste ijstijd dichtstoof. Hierdoor ontstond een veel natter gebied genaamd 'De Brand'.

Landschapselementen

Randwallen 
Vooral de randen van het duingebied zijn omzoomd door hoge zandlichamen, randwallen genoemd. Deze zijn ontstaan doordat de lokale dorpsbewoners zich wilden beschermen tegen het oprukkende zand. Zij plantten daarom houtsingels om hun akkers. Vele hiervan zijn in de loop der eeuwen door het stuivend zand bedolven.

Fortduinen
Soms stuit je op alleenstaande bomen of boomgroepen die eveneens een moeizame strijd tegen het zand leveren. Zij zien er uit als een zandheuvel met een groene pruik. In het zandlichaam bevinden zich soms honderden jaren oude eiken. Hun robuuste karakter heeft er toe geleid dat ze fortduinen genoemd worden.  

Vennen
Door het wegstuiven van zand ontstaan op andere plekken laagten. Het uitstuiven van deze laagten eindigt pas als er een harde bodem wordt bereikt. Vaak is deze leemhoudend en laat het regenwater slecht door. Hierdoor ontstaan vennen die in de Loonse en Drunense Duinen meestal van tijdelijke aard zijn. 

Oerbanken
In het stuifzandgebied is op sommige plaatsen een zwarte of bruine bodem te zien. Deze compacte laag is ijzer- en humushoudend. Het materiaal is afkomstig van de vroegere bos- en heidebodems, door regenwater in lagen of banken afgezet.

 

Routebeschrijving activiteiten in het Duinzand

Activiteiten van Fitt-Outdoor vinden plaats in het duinzand vanuit horecagelegenheid Bosch en Duin. Heeft u een activiteit op uw eigen locatie geboekt, dan komen de instructeurs uiteraard naar u toe.

Parkeerplaats Bosch en Duin, Oude Bosschebaan 1, 5071 RP Udenhout

Bekijk uw persoonlijke routebeschrijving

Vanuit ‘s-Hertogenbosch
Via Vught rijdt u over de rijksweg richting Tilburg.
U verlaat de rijksweg door de afslag Udenhout (= rechtsaf) te nemen.
Deze weg blijft u volgen door Udenhout.
Via de Kreitenmolenstraat (= de hoofdstraat) alsmaar rechtdoor het dorp weer uit.
U komt vanzelf op de Schoorstraat.
Aan het einde van deze weg, aan de rechterzijde, ziet u uw bestemming

Vanuit Tilburg
U rijdt eerst richting Waalwijk.
Bij de afslag Loon op Zand slaat u rechtsaf en volgt deze weg helemaal rechtdoor.
Bij de dierenkliniek waar de weg naar rechts buigt, slaat u linksaf en volgt de weg tot aan het TOTAL benzinestation, waar u linksaf slaat, de Schoorstraat in.
Aan het einde van deze weg, aan de rechterzijde, ziet u uw bestemming

Vanuit Waalwijk
U rijdt eerst richting Tilburg.
Voorbij De Efteling, bij de afslag Loon op Zand slaat u linksaf en volgt deze weg helemaal rechtdoor.
Bij de dierenkliniek waar de weg naar rechts buigt, slaat u linksaf en volgt de weg tot aan het TOTAL benzinestation, waar u linksaf slaat, de Schoorstraat in.
Aan het einde van deze weg, aan de rechterzijde, ziet u uw bestemming.

Vanuit Eindhoven
De snelweg nemen richting Tilburg.
Bij afslag Moergestel rechtsaf richting Oisterwijk.
Door Oisterwijk heen rijden tot aan de weg ‘s-Hertogenbosch/Tilburg
U komt bij een kruising en steekt deze over.
Vervolgens deze weg blijven volgen door Udenhout.
Via de Kreitenmolenstraat (= de hoofdstraat) alsmaar rechtdoor het dorp weer uit, u komt vanzelf op de Schoorstraat.
Aan het einde van deze zeer lange weg (tot u niet meer verder kunt), aan de rechterzijde, ziet u uw bestemming.